HİZMETLERİMİZ
Maden
Maden Sanayisinde bazı fiziksel ve kimyasal işlemlerin sonucunda atık ve atıksu oluşur. Çok çeşitli malzemelerin fiziksel ve kimyasal olarak işlenmesi sonucu oluşan atık ve atıksular çevre kirliliği açısından oldukça tehlikelidir.
Maden sanayisinde yeraltı madenciliği veya açık ocak madenciliği yapılmaktadır. Bu alanlarda oluşan atık ve atıksular yer üstündeki depolarda ya da yeraltı depolama alanlarında depolanır. Gün geçtikçe artan maden ocakları sayısına paralel olarak oluşan atık miktarı da artmaktadır. Bu nedenle ağır metal vb. kirlilik seviyesi yüksek olan bu suların arıtımı ve sisteme geri kazandırılabilmesi oldukça önemlidir.
Tekstil
Tekstil endüstrisi doğal ve sentetik elyafları kullanarak kumaş ve diğer tekstil ürünlerini imal eden bir endüstri dalıdır. Tekstil endüstrisi doğal ve fabrikasyon ipliklerin hazırlanması, dokuma, örme veya başka yöntemlerle kumaş, triko, halı gibi tekstil ürünleri haline getirilmesi, iplik ve kumaşlara boya, baskı, apre gibi terbiye işlemlerinin uygulanması faaliyetlerini içerir.
Tekstil sektörü, çok sayıda alt sektörden oluşan heterojen bir yapıya sahiptir. Endüstride sentetik elyaf üretimi; doğal, sentetik elyaf hazırlama ve iplik üretimi; kumaş dokuma, örme, dokusuz yüzeyli (non-woven) kumaş üretimi ve halı imalatı süreçlerini içermektedir. Tekstil endüstrisinde imalat süreçlerinde terbiye, boyama, baskı ve apreleme işlemleri gibi yaş (ıslak) prosesler ile dokuma, örme, eğirme, kurutma, fikse işlemleri gibi kuru proseslerden yararlanılmaktadır.
Tekstil endüstrisinde oluşan atıksular genel olarak miktar ve bileşim yönünden oldukça değişkenlik göstermektedir. Her geçen gün yenilenen işletme prosesleri ve uygulanan teknolojilerdeki farklılıklar, oluşan atıksuların bileşimine yansımaktadır.
Bu atıksularda genel olarak, KOI, pH, BOI5, renk ve tuzluluk gibi birçok kirlilik parametresi yüksek değerler göstermekte ve endüstrideki farklı teknolojiler paralelinde uygulanan her işlem, açığa çıkan atıksuların standart bir arıtma yöntemi ile arıtılmasını olanaksız hale getirmektedir.
Sağlık
Sağlık sektöründe birçok alanda hizmet veren merkezler bulunur. Bunların başlıcaları; hastaneler, klinikler, laboratuvarlar, genel sağlık ürünleri imalatı yapan fabrikalardır. Bu merkezlerde oluşan atıksular insan ve çevre sağlığı için oldukça tehlikelidir. Atıksular oluştukları bu tesislere göre birbirlerinden çok farklı özellikler gösterebilirler. Bu sebeple atıksuyun oluştuğu tesise uygun olarak arıtma sistemi geliştirilmesi gerekmektedir.
Enerji
Enerji üretimi yapan tesislerde oluşturulan proseslerin gerçekleştirilmesinde bazı problemler ortaya çıkmaktadır. Bu problemlerin içerisinde su kıtlığı, oluşan atıklar ve atıksular bulunmaktadır. Fosil yakıtlı, yenilenebilir enerjili ya da nükleer enerjili tesislerde oluşan atıklar çevre ve insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Petrol
Petrol rafinerisi endüstrisinde, ham petrolün işlenmesi ve çeşitli petrol ürünlerine dönüştürülmesi gerçekleştirilir. Petrol rafinerisi çok çeşitli fiziksel ayrım ve kimyasal reaksiyon proseslerini içermektedir. Petrol rafinerisi endüstrisinde su; ham petrol tuzunun giderilmesi, korozyonu engellemek için hatlara su enjeksiyonu, amonyum tuzlarının çözündürülerek uzaklaştırılması, ekipmanlarda soğutma amaçlı, buhar elde edilmesi ve ünite sahalarının yıkanması amacıyla kullanılmaktadır. Bu endüstriden kaynaklanan en önemli kirletici parametreler, BOİ5, KOİ, TOK, TAKM, yağ ve gres, fenolik bileşenler, amonyum azotu, sülfür, toplam krom ve pH dır. Bu endüstrilerden açığa çıkan atıksuların standart geleneksel bir yöntemle arıtılması oldukça zor ve maliyetli olmaktadır.
Tarım
İnsanların yaşamak için yiyeceğe ve bu yiyecekleri üretmek için de temiz tatlı suya ihtiyacı vardır. Bir yanda iklim değişikliği diğer yanda insan faaliyetlerinden kaynaklanan artan talep sonucunda, özellikle güneyde yer alan birçok bölge, ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda tatlı su bulma mücadelesi vermektedir. Tarımda suyun daha etkili bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Hasat sonrası elde edilen ürünlerin işlenmesi sırasında çeşitli atıksular oluşmaktadır. Bu suların arıtımı ve geri kazanımı suyun sürdürülebilirliğini en etkin şekilde sağlayacaktır.
Otel/Restoran ve Çamaşırhane
Başta mutfak ve çamaşırhanede kullanılan sular olmak üzere otellerde birçok alanda su tüketilir. Bu suların otele kurulan atık su arıtma sistemleri sayesinde arındırılarak tekrar kullanılması birçok açıdan avantaj sağlar. Ancak otellerden çıkan atıksularda bulunan yağ, organik madde yükü ve kısıtlı tesis kurulum alanı olması bu suların arıtımını zorlaştırmaktadır. Oluşan atıksuların arıtılması için uygulanan mevcut sistemlerde hem geniş kurulum alanı ihtiyacı hem de koku problemi vardır. Bu atıksuların arıtımı ve otel içerisinde tekrar kullanılabilmesi için küçük kurulum alanına sahip, kokusuz ve etkili arıtım yapan sistemler kullanılmalıdır.
Mezbahalar
Mezbahalar canlı hayvan kesimi yapan ve et ürünlerini işleyen işletmelerdir. Özellikle müslüman ülkelerinde dini bayramlarda bu işletmelerde yoğunluk en üst düzeydedir. Canlı hayvan kesimi ve et ürünlerinin işlenmesi sırasında bol miktarda su kullanılmaktadır.
Kulanım sonrası oluşan atıksu deşarj kanallarına aktarılmaktadır. Atıksu içerisinde yoğun miktarda yün, tüy, yağ, proteinler, kan ve et parçaları bulunmaktadır. Bu kirleticiler atıksu içerisindeki KOİ miktarını fazlasıyla yükseltmektedir.
Metal ve Metal Kaplama Endüstrisi
Metallerin işlenmeleri genel olarak 4 aşamada gerçekleştirilir. Bunlar temizleme, hazırlama, kaplama ve parlatma olarak sıralanabilirler. Bu işlemler sırasında fiziksel ve içerik olarak tamamlanmış olan metaller çeşitli temizleyici banyolara sokularak üzerlerindeki pas, yağ, toz vb. istenmeyen unsurlar giderilir. Giderilen unsurlar içindeki temizleyici kimyasallarla beraber suya karışır ve atıksuya dönüşür. Bunlara ek olarak son kaplama işleminde uygulanacak kaplama malzemesinin metallere iyice nüfuz etmesini sağlayacak su içeren kademelerden geçirilirler. Bu kademelerde kullanılan sular da temizleme süreçlerinde olduğu gibi şartlandırıcı kimyasal malzemeler içerirler. Sonuç olarak bu metaller kullanıma hazır hale gelip tesisten çıkarıldığında arkalarında yoğun oranda kirletici içeren bir atıksu bırakmış olurlar.
Konut
İnsan nüfusunun artmasıyla konut projeleri ve yerleşim alanları da son yıllarda artmıştır. Mevcut sistemde toplu konut alanlarında kullanım sonrası oluşan atıksular direkt olarak kanalizasyon sistemine deşarj edilmektedir. Bu suların büyük çoğunluğunu gri sular oluşturmaktadır. Geri kazanılabilme potansiyeli yüksek olan bu suların sisteme kullanım suyu olarak geri kazandırılması suyun sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir.
Askeri
Askeri operasyonlar, kamplar ve eğitimler çeşitli bölgelerde gerçekleştirilebilmektedir. Bazı bölgelerde çevresel şartlardan dolayı temiz su ihtiyacı oldukça fazladır. Bu bölgelerdeki temiz su ihtiyacı su tankerleriyle ya da kurulan su depolarıyla sağlanmaktadır. Temiz suyun sevki ve depolanması maliyetli ve problemli bir süreçtir. Çevrede bulunan tatlı su kaynaklarının ise mevsime ve ortam şartlarına göre içerisindeki kirlilik oranı değişmektedir. Bu durum bu kaynakların direkt olarak kullanılabilirliğini güvensiz hale getirmektedir.